Concert Extraordinar prezentat de marea soprană Mariana Nicolesco

19 decembrie 2017, București


Domnule Guvernator,
Doamnelor și Domnilor,

Se apropie sărbătorile Crăciunului și Anul Nou și e vremea tradiționalului nostru recital, aici, în Sala de Marmură a Băncii Naționale a României.

2017 e anul unui nou și impresionant succes al Festivalului și Concursului Intenațional de Canto Hariclea Darclee, în măsura în care s-au înscris mai mulți concurenți ca oricând: 200, dintre care 80 numai din China.

Această prezență n-a fost altceva decât efectul suscceselor noastre de până acum recunoscute în lumea întreagă, ca și al cursurilor de măestrie artistică Master Classes, pe care am fost invitată să le ofer în luna mai la Universitatea din Shenzen, nu departe de Hong Kong. Au fost reunite acolo talente lirice din toate orizonturile Chinei, profesori ai conservatoarelor și universităților, maeștri acompaniatori, într-o adevărată sărbătoare a cântului.

Fiecare participant, cu tablete sau mobile, filma tot ce se petrecea pe scenă și trimitea înregistrările fără întărziere colegilor și prietenilor rămași acasă, dar visând ca și ei la măestria în artă.

În ultima zi, la recitalul nostru, într-un superb teatru arhiplin, am aflat că pregăteau lista aspiranților la călătoria spre țara noastră și participarea la ediția 2017 a concursului Darclee.

Și-au anunțat dorința de a se înscrie 1000 de tineri artiști, ni s-a spus. 1000, ne-am mirat! 1000 deocamdată, ni s-a răspuns, de fapt, 2000 ar vrea să participe.

A fost, prin urmare, organizată o amplă preselecție națională și s-au prezentat în cele din urmă 80, unii devenind laureați ai competiției, cu toții fericiți de-a fi făcut progrese pe care nu și le imaginau.

Este cazul majorității concurenților veniți din 1995 încoace, la marea noastră competiție, și anume, peste 2800 din 50 de țări și din 5 continente. Şi este cât se poate de relevant faptul că artiștii români trecuți prin probele de foc ale cursurilor mele de măestrie artistică Master Classes și care s-au remarcat la Festivalul și Concursul Darclee domină azi scenele naționale și se afirmă cu succes pe scenele internaționale.

Ultimele două ediții ale concursului de canto Operalia patronat de Placido Domingo au fost câștigate tocmai de artiști pe care i-am aplaudat de mai multe ori în acestă sală, pe acestă scenă, laureați ai marelui premiu Darclee oferit de Banca Națională – Tenorul Ioan Hotea și acum, Soprana Adela Zaharia.

Pentru susținerea permanentă de care ne bucurăm din partea Băncii Naționale pentru prestigiosul premiu pe care îl acordă la fiecare ediție a competiției, în numele meu și al „zmeilor” mei, doresc să vă aduc mulțumiri, și acum, domnule Guvernator, doamnelor și domnilor, membri ai Consiliului de Administrație, recunoscători că sunteți mereu alături de noi.