Amenajare nouă în expoziția permanentă a Muzeului BNR, cu peste 3.000 de piese


Muzeul Băncii Naționale a României invită publicul să descopere noua amenajare a uneia dintre secțiunile expoziției sale permanente organizate în Sala de Marmură a Palatului Vechi.

Bogatul patrimoniu numismatic al muzeului este valorificat prin etalarea a peste 3.000 de piese de o deosebită valoare istorică și artistică, multe dintre ele nemaifiind expuse până acum.

Vizitatorii vor admira 13 tezaure monetare și fragmente de tezaure, ce se constituie în mărturii ale intenselor activități socio-politice și economice desfășurate din antichitate până în epoca modernă pe teritoriul României de astăzi. Printre cele mai interesante tezaure expuse se numără cel mai mare tezaur de drahme emise de cetatea Histria în secolul al IV-lea î.Chr., un fragment de tezaur alcătuit din 211 stateri dacici de tip Koson din aur, cel mai mare tezaur de aurei descoperit până acum pe teritoriul României, un tezaur de peste 1.000 de monede europene din aur și argint din secolul al XIV-lea sau un fragment de tezaur format din 92 de taleri-leu, strămoșul monedei noastre naționale.

 

Noua ofertă expozițională, modernă și atractivă, include și reamenajarea a patru dintre casele de bani încastrate în stâlpii ce străjuiesc Sala de Marmură. Aici vizitatorii vor descoperi emisiunile jubiliare emise de Carol I, Ferdinand și Carol II, însumând peste 1.000 de exponate. Fiecare emisiune se caracterizează printr-un detaliu inedit: singura monedă românească din aur cu valoare fracționată, singurele monede cu efigia regelui Ferdinand I, primele monede din aur realizate după proiectele unui gravor român sau unele dintre cele mai rare monede românești.

Într-un alt segment al expoziției, Muzeul Băncii Naționale a României dezvăluie vizitatorilor momente esențiale din istoria monedei naționale prin expunerea de monede și medalii românești care pun în valoare şi rolul băncii centrale în istoria națională. Aceste piese-vedetă, expuse individual, însumează multe superlative din istoria monetară românească: cele mai valoroase piese din numismatica românească, prima monedă pe care apare numele monedei noastre naționale, monedele românești cu cele mai mari valori nominale sau primele emisiuni realizate în tehnica „proof”.

Muzeul Băncii Naționale a României invită publicul să intre într-un tezaur de cunoaștere unde vor descoperi povești captivante și amănunte mai puțin cunoscute despre valori ale trecutului numismatic românesc.