Cuvânt de introducere - Mircea Mureșan, director adjunct, Direcția Muzeu și educație financiară


Onorați invitați,

Îmi face o deosebită plăcere să vă urez bun venit la vernisajul expoziției Nicolae Bălcescu – 200 de ani de la naștere, organizată de Muzeul Băncii Naționale a României în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României și Arhivele Naționale ale României.

Deși în vara acestui an s-au împlinit, așa cum spuneam, 200 de ani de la nașterea marelui patriot, în spațiul public au existat puține manifestări care să marcheze acest fapt. Momentul a fost marcat de Academia Română în luna octombrie printr-o sesiune aniversară, prilej cu care președintele instituției se întreba în mod retoric, remarcând dezinteresul față de trecut: Cine să se mai gândească astăzi, la 200 de ani de la nașterea lui, la Nicolae Bălcescu? O face Academia Română. Prin expoziția la al cărui vernisaj suntem onorați că luați parte Banca Națională a României dovedește că prețuiește istoria și valorile naționale, așa cum a făcut-o în atâtea rânduri. Gândită încă de anul trecut și aprobată de conducerea executivă în februarie 2019.

Sperăm ca această expoziție să fie parte a unui demers început de Muzeul Băncii Naționale, în egală măsură de deschidere către public și de promovare a dimensiunii culturale pe care instituția noastră a avut-o încă de la înființarea sa. Și în sprijinul afirmației mele aduc ca argument numărul vizitatorilor pe care muzeul i-a avut de la începutul anului și până astăzi (11.395) ca și succesul primei ediții a Zilei Porților Deschise când Palatul Vechi al BNR a fost vizitat de peste 2.500 de persoane.

Ne propunem ca de anul viitor să ne extindem colaborările cu instituții de prestigiu, puncte de reper ale vieții culturale și științifice, așa cum sunt partenerii noștri de astăzi, Muzeul Național de Istorie și Arhivele Naționale. Deja avem în pregătire, împreună cu Muzeul Țăranului Român, o expoziție dedicată costumului tradițional și reflectării acestuia în numismatica modernă românească. Vor urma, sper, și altele.

Îi invit acum pe domnii Cornel Ilie, director adjunct al Muzeului Național de Istorie și Șerban Marin, șef serviciu la Arhivele Naționale ale României să ne adreseze câteva acuvinte.

După vernisajul expoziției, vă invit să participați la un tur ghidat al Palatul Vechi al BNR.