Eveniment cu prilejul expoziției Nicolae Bălcescu - 200 de ani de la naștere


Vineri, 6 decembrie 2019, Muzeul Băncii Naționale a României a găzduit vernisajul expoziției temporare Nicolae Bălcescu – 200 de ani de la naștere, organizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României și Arhivele Naționale ale României. . Evenimentul a prilejuit susținerea unor discursuri despre personalitatea istoricului român de către Eugen Nicolăescu - viceguvernatorul BNR, Mircea Mureșan - directorul adjunct al Muzeului BNR, Cornel Ilie – directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie a României și Șerban Marin, reprezentant al Arhivelor Naționale ale României.

Figură centrală a Revoluției de la 1848, Nicolae Bălcescu este cel care a redactat Proclamația de la Islaz, act constituțional ce urma să stea la baza guvernării administrației revoluționare din Țara Românească. Expoziția prezintă mai multe monede, bancnote, medalii, matrițe și machete din colecția Muzeului BNR, precum și documente de epocă (Proclamația de la Islaz, aflată în patrimoniul Arhivelor Naționale), cărți, reviste istorice și obiecte personale, dintre care menționăm pașaportul și sigiliul revoluționarului român, un seif și corespondență inedită. De asemenea, vizitatorii pot admira și tabloul Portretul lui Nicolae Bălceascu, realizat de pictorul Gheorghe Tattarescu în 1851 și aflat în acest moment în colecția Muzeului Național de Istorie a României.

Expoziţia va fi deschisă până la sfârșitul lunii ianuarie 2020 şi va putea fi vizitată în cadrul tururilor ghidate gratuite pe care Muzeul BNR le organizează de luni până vineri, în urma unei programări prealabile.

  • Discursul viceguvernatorului BNR, Eugen Nicolăescu cu ocazia vernisajului expoziției Nicolae Bălcescu - 200 de ani de la naștere
  • Cuvânt de introducere - Mircea Mureșan, director adjunct, Direcția Muzeu și educație financiară