Reuniunea anuală a BERD

19-21 mai 2011


În perioada 19-21 mai 2011, o delegaţie a Băncii Naţionale a României şi a Ministerului Finanţelor Publice, condusă de domnul Mugur Isărescu – Guvernatorul BNR, a participat la cea de-a XX-a Reuniune Anuală a Consiliului Guvernatorilor Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care a avut loc la Astana, în Kazahstan.

Evenimentul a avut o dublă semnificaţie istorică. Astfel, pe de o parte, consemnează împlinirea a 20 de ani de activitate pentru această instituţie care a jucat un rol proeminent în sprjinirea tranziţiei către economia de piaţă şi promovarea iniţiativei private în Europa Centrală şi de Est şi, pe de altă parte, marchează debutul procesului de extindere geografică a ariei de operaţiuni către democraţiile emergente din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

Printre subiectele de pe agenda reuniunii s-au aflat: aprobarea raportului anual, a bugetului pentru anul următor, alocarea venitului net aferent anului financiar anterior, alegerea directorilor BERD, precum şi aprobarea unei rezoluţii privind acceptarea Egiptului ca ţară de operaţiuni. În cadrul sesiunilor de dezbateri au fost evaluate activităţile derulate în sprijinul revenirii din criza economică şi posibilităţile de promovare a investiţiilor, pe măsură ce economia globală se va recupera după recesiune. Cu ocazia alegerii directorilor BERD, România a acceptat propunerea Turciei de a face parte din constituenţa nou formată şi condusă de această ţară, urmărind consolidarea poziţiei de director supleant pe care o deţine în acest moment în Consiliul Director.

Delegaţia României a avut întâlniri bilaterale cu reprezentanţii conducerii BERD, respectiv cu domnul Thomas Mirow - preşedintele instituţiei, cu domnul Manfred Schepers – vicepreşedinte şi Chief Financial Officer al BERD şi echipele acestora. În cadrul discuţiilor s-a trecut în revistă portofoliul actual de proiecte BERD în România (în 2010 BERD a semnat contracte de finanţare în valoare de 557 mil EUR), fiind evidenţiat sprijinul acordat în perioada crizei. De asemenea, s-au abordat elementele definitorii ale viitoarei strategii de ţară aferentă perioadei 2012-2014, respectiv implicarea BERD în finanţarea unor proiecte în domeniul energiei regenerabile şi a infrastructurii, inclusiv prin parteneriate public-private, susţinerea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii prin intermediul sistemului financiar-bancar, precum şi co-finanţarea fondurilor europene pentru a stimula absorbţia acestora.

La invitaţia Societăţii Culturale Române “DACIA”, membrii delegaţiei, împreună cu reprezentanţii Ambasadei României în Kazahstan s-au întalnit cu figuri emblematice ale comunităţii româneşti din regiunea Karaganda (foto), unde locuiesc circa 4.000 de etnici români, din totalul celor 20.000 ce formează diaspora română din Kazahstan. De asemenea, a fost vizitat Muzeul Represiunii recent înfiinţat în localitatea Dolinka în memoria victimelor deportate în lagărele staliniste din Kazahstan, printre care s-au numărat şi etnici români.