Domnule Rector,
Onorat Senat al SNSPA,
Distins auditoriu,
Doresc să vă mulţumesc pentru invitaţia la această ceremonie, al cărei scop este decernarea înaltului titlu de Doctor Honoris Causa, de către Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Prim-Viceguvernatorului BNR, Profesorul Doctor Florin Georgescu. Această înaltă distincţie îl onorează pe Profesorul Florin Georgescu şi onorează totodată Banca Naţională.
Regret că nu pot fi prezent la ceremonia de astăzi, din cauza calendarului internaţional; şi regret cu atât mai mult cu cât legăturile mele şi ale Băncii Naţionale cu SNSPA au o natură specială, eu însumi fiind onorat cu acest înalt titlu de Doctor Honoris Causa de către Şcoala Dumneavoastră.
Prin evenimentul de astăzi, legăturile Băncii Naţionale cu instituţia Dumneavoastră vor fi şi mai strânse. Ştiu că aici, la SNSPA, învaţă mii de studenţi şi predau renumiţi profesori. Aici sunt pregătiţi specialişti în domenii dintre cele mai folositoare unui stat de drept, ducând mai departe interesul pentru studiile politice şi administrative.
Ne aflăm în cea de-a doua lună a unui nou an universitar. Şi cum fiecare an nou de studii e un moment de regenerare, vă rog să-mi îngăduiţi să-mi exprim convingerea că profesorii şi studenţii SNSPA au pornit la drum, în acest an de învăţământ, cu idei proaspete, cu o voinţă inedită de a învăţa, de a cunoaşte, de a reuşi.
Am un mesaj special pentru studenţi. Şcoala superioară nu poate funcţiona decât cu faţa la societate, la viaţa politică, economică, socială, culturală şi morală. Depindem de ceea ce se întâmplă în societate, dar ne pregătim pe băncile şcolii pentru a schimba societatea. Iar voi, ca viitori specialişti, trebuie să fiţi continuu racordaţi la viaţa societăţii.
Reuniunea de astăzi este ocazionată de distincţia acordată Prim-Viceguvernatorului BNR, Domnul Florin Georgescu. Vă rog să-mi îngăduiţi câteva reflecţii legate de personalitatea Domniei-Sale.
Sunt convins că nu greşesc – şi că nu sunt contaminat de subiectivism – afirmând că Florin Georgescu are în gene un model riguros de disciplină financiară. În toată fiinţa sa arde de multă vreme torţa vie a interesului pentru o politică fiscală performantă, care să contribuie efectiv la dezvoltarea durabilă a ţării.
În primăvara lui 2012, Banca Naţională a acceptat o rocadă: Domnul Florin Georgescu a primit mandatul de Vicepremier şi Ministru al Finanţelor. Şi spun rocadă în sensul că – deşi, pe parcursul acestui mandat, responsabilităţile Domniei-Sale la Banca Naţională au fost preluate de ceilalţi membri ai conducerii BNR – noi am primit totuşi ceva în schimb. Ceva foarte important: asigurarea că fiscalitatea îşi va întări contribuţia la consolidarea stabilităţii financiare, domeniu de care Banca Naţională este legată fundamental. Sănătatea economiei, dependentă de un mix de politici (politica monetară, politica fiscală, politica salarială, politica de restructurare) care sunt complementare, a beneficiat de un sprijin solid.
După încheierea mandatului, la Guvern, Domnul Florin Georgescu a revenit în familia Domniei-Sale, la BNR, unde îndeplineşte un al doilea mandat de membru al Consiliului de Administraţie şi de Prim-Viceguvernator, răspunzând de domenii cu o contribuţie importantă la – aşa cum îi place să spună – „buna circulaţie pe autostrăzile bancare”. Şi este un fapt cert că astăzi, comparând starea de lucruri din România cu realităţile din alte ţări, vedem că la noi, în circulaţia pe autostrăzile bancare, accidente mari nu s-au produs deloc; iar accidentele mici au fost puţine şi administrate corespunzător. Aşa se explică faptul că România, în prezent, are un sistem bancar solid, bine capitalizat, dispunând de o lichiditate adecvată.
Cred că merită să ne amintim că, în acei ani de boom de dinainte de 2009 – în care pe pieţele financiare din toată lumea se făceau şi bani „din nimic”, în condiţiile dereglementării excesive – Banca Naţională a României nu a abdicat de la reglementări, preferând să fie taxată ca „neo-conservatoare” şi „ortodoxă”. N-a fost nici una, nici alta. A fost doar atentă la realităţi. Iar reglementările au fost adecvate nevoilor concrete.
Criza financiară şi economică s-a dovedit a fi extrem de dureroasă. Este însă remarcabil faptul că pierderile nete, înregistrate de bănci, nu au fost atât de mari încât să pună în pericol sistemul bancar. Fapt pe care îl datorăm reglementării şi supravegherii Băncii Centrale, direcţii coordonate de către însuşi Prim-Viceguvernatorul BNR, domnul Florin Georgescu.
Cu această schiţă de portret, sper să contribui la prezentarea personalităţii Profesorului Florin Georgescu, care primeşte astăzi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative.
Sunt convins că această nouă încununare a meritelor Domnului Florin Georgescu va fi şi un nou imbold într-un moment în care schimbările profunde de paradigmă economică şi financiară ne obligă la un nou tip de bătălie pentru profitabilitate, în primul rând în bănci, într-un efort tot mai susţinut pentru decizii bune, pentru reglementări corecte şi pentru stimularea motivaţiei concomitent cu evitarea riscurilor.
Vă mulţumesc!