Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 27 din 16.dec.2019
Monitorul Oficial, Partea I 1048 30.dec.2019
Intrare în vigoare la 30.dec.2019
Circulara nr. 27/2019 privind lansarea în circuitul numismatic a unei monede din aur dedicate împlinirii a 90 de ani de la publicarea romanului interbelic Craii de Curtea-Veche

 Art. 1. - În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 30 decembrie 2019, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur dedicată împlinirii a 90 de ani de la publicarea romanului interbelic Craii de Curtea-Veche.
   Art. 2. - Caracteristicile monedei sunt următoarele:
   
Metal aur
Valoare nominală 100 lei
Titlu 900‰
Formă rotundă
Diametru 21 mm
Greutate 6,452 g
Calitate proof
Cant zimţat

    Aversul monedei redă o compoziţie reprezentând Bucureştiul în perioada când se desfăşoară acţiunea romanului Craii de Curtea-Veche, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", stema României, anul de emisiune "2019" şi valoarea nominală "100 LEI".
    Reversul monedei prezintă portretul şi numele scriitorului Mateiu Ion Caragiale, inscripţia circulară "CRAII DE CURTEA- VECHE" şi anul primei publicări a romanului "1929".
   Art. 3. - Monedele din aur vor fi ambalate separat, în capsule de metacrilat transparent. Monedele din aur vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
   Art. 4. - Monedele din aur dedicate împlinirii a 90 de ani de la publicarea romanului interbelic Craii de Curtea-Veche au putere circulatorie pe teritoriul României.
   Art. 5. - Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din aur dedicate împlinirii a 90 de ani de la publicarea romanului interbelic Craii de Curtea-Veche se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
   
Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isărescu

    Bucureşti, 16 decembrie 2019.
    Nr. 27.