Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 24 din 8.noi.2021
Monitorul Oficial, Partea I 1067 8.noi.2021
Intrare în vigoare la 8.noi.2021
Circulara nr. 24/2021 privind lansarea în circuitul numismatic a unei monede din argint cu tema 100 de ani de la înfiinţarea Operei Naţionale din Bucureşti

Art. 1. -

În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 8 noiembrie 2021, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 100 de ani de la înfiinţarea Operei Naţionale din Bucureşti.

Art. 2. -

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

Metal/valoare nominală Argint/10 lei
Titlu 999‰
Formă rotundă
Diametru 37 mm
Greutate 31,103 g
Cant zimţat
Calitate proof

Reversul monedei prezintă fosta clădire a Teatrului Lyric din Bucureşti, unde a avut loc spectacolul inaugural al Operei Naţionale, portretul şi numele lui George Enescu, care a dirijat acest spectacol, portretul şi numele lui George Stephănescu, iniţiator şi animator al interpretării muzicii de operă de către artişti români, şi inscripţiile "INFIINTAREA OPEREI NATIONALE DIN BUCURESTI", "100 ANI" şi "1921", anul spectacolului inaugural.

Art. 3. -

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Art. 4. -

Monedele din argint cu tema 100 de ani de la înfiinţarea Operei Naţionale din Bucureşti au putere circulatorie pe teritoriul României.

Art. 5. -

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isărescu

Bucureşti, 27 octombrie 2021.

Nr. 24.