Art. I. - Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 4/2019 privind instituţiile de plată şi furnizorii specializaţi în servicii de informare cu privire la conturi, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1020 din 19 decembrie 2019, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 1 alineatul (3), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
" e) metodele pentru determinarea necesarului de fonduri proprii, unele aspecte cu privire la calculul fondurilor proprii disponibile ale instituţiilor de plată şi a necesarului de fonduri proprii pentru riscul de credit aplicabil instituţiilor de plată care acordă credite legate de serviciile de plată;".
2. La articolul 2, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:
" (11) În înţelesul prezentului regulament, termenii şi expresiile «expunere», «expunere netă», «valoare netă a activelor bilanţiere», «valoare netă a elementelor din afara bilanţului», «expunere ponderată la risc a activelor bilanţiere», «expunere ponderată la risc a elementelor din afara bilanţului», «expunere totală ponderată la risc» au semnificaţiile prevăzute la art. 7 alin. (1) din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 20/2009 privind instituţiile financiare nebancare, cu modificările şi completările ulterioare."
3. La titlul II, titlul capitolului III se modifică şi va avea următorul cuprins:
"
CAPITOLUL III
Nivelul minim necesar al fondurilor proprii şi componenţa acestora"
4. La articolul 51, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:
" (11) Fără a aduce atingere dispoziţiilor alin. (1), în aplicarea dispoziţiilor art. 22 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 209/2019, instituţiile de plată care acordă credite legate de serviciile de plată îşi determină necesarul de fonduri proprii prin însumarea necesarului de fonduri proprii aferent serviciilor de plată, determinat potrivit alin. (1), şi a necesarului de fonduri proprii pentru acoperirea riscului de credit, determinat potrivit art. 561 din prezentul regulament."
5. La articolul 51, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
" (2) La determinarea indicatorilor ce stau la baza fiecărei metode prevăzute la alin. (1) trebuie avute în vedere instrucţiunile ce se regăsesc în anexa nr. 4."
6. După articolul 54 se introduce un nou articol, articolul 541, cu următorul cuprins:
" Art. 541. - Fără a prejudicia dispoziţiile art. 53 şi 54, în cazul în care Banca Naţională a României îşi exercită competenţa prevăzută la art. 35 alin. (1) din Legea nr. 209/2019, respectiv pe cea de la art. 52 alin. (2) din prezentul regulament, necesarul de fonduri proprii aferent serviciilor de plată ce trebuie îndeplinit de către instituţia de plată este reprezentat de suma comunicată de Banca Naţională a României - Direcţia supraveghere."
7. După articolul 56 se introduce o nouă secţiune, secţiunea a 2-a, care cuprinde articolul 561, cu următorul cuprins:
"
SECŢIUNEA a 2-a
Necesarul de fonduri proprii aferent riscului de credit
Art. 561. - (1) În aplicarea prevederilor art. 51 alin. (11), instituţiile de plată care acordă credite legate de serviciile de plată trebuie să menţină un nivel al fondurilor proprii care trebuie să acopere, în orice moment, în plus faţă de cerinţa de la art. 51 alin. (1), cel puţin 8% din expunerea totală ponderată la risc.
(2) Pentru scopurile alin. (1), instituţiile de plată care acordă credite legate de serviciile de plată determină valoarea expunerii, a expunerii nete, precum şi a expunerii totale ponderate la risc, aplicând prevederile art. 7 alin. (1) pct. 8, 10, 101, 102, 11, 111 şi 12 din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 20/2009 privind instituţiile financiare nebancare, cu modificările şi completările ulterioare, cu luarea în considerare, în mod corespunzător, a metodologiei descrise în anexele nr. 5a şi 5b la acelaşi regulament şi a anexelor nr. 4a, 4b şi 4d la prezentul regulament."
8. La capitolul III, secţiunea a 2-a "Componenţa fondurilor proprii" se renumerotează şi devine secţiunea a 3-a.
9. La articolul 612, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
" Art. 612. - (1) În aplicarea prevederilor art. 611, instituţiile de plată care desfăşoară şi alte activităţi decât prestarea de servicii de plată stabilesc şi fundamentează criteriile pe baza cărora determină elementele care intră în determinarea fondurilor proprii disponibile ce pot fi alocate în mod specific activităţii de prestare a serviciilor de plată şi serviciilor operaţionale şi conexe, inclusiv activitatea de creditare auxiliară, prevăzute la art. 7, 22 şi 23 din Legea nr. 209/2019.
(2) Fără a aduce atingere prevederilor alin. (3), instituţiile de plată repartizează elementele care intră în determinarea fondurilor proprii disponibile ce nu pot fi alocate în mod specific unei activităţi, în funcţie de criterii fundamentate, pentru activităţile de prestare a serviciilor de plată şi a serviciilor operaţionale şi conexe acestora, inclusiv activitatea de creditare auxiliară, prevăzute la art. 7, 22 şi 23 din Legea nr. 209/2019, şi, respectiv, pentru celelalte activităţi desfăşurate de entitate potrivit art. 24 din Legea nr. 209/2019."
10. La articolul 87, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
" Art. 87. - (1) Instituţiile de plată calculează şi raportează până la finele primei luni a fiecărui an necesarul de fonduri proprii pentru anul în curs, potrivit prevederilor cap. III secţiunea 1.
(2) Instituţiile de plată raportează Băncii Naţionale a României - Direcţia supraveghere, în termenul prevăzut pentru depunerea la Banca Naţională a României a situaţiilor financiare anuale, orice modificare a necesarului de fonduri proprii raportat potrivit alin. (1) rezultată în urma auditării datelor."
11. La articolul 89, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
" (3) Instituţiile de plată care desfăşoară şi alte activităţi decât prestarea de servicii de plată şi de activitate de creditare legată de serviciile de plată transmit raportarea prevăzută la alin. (2) însoţită de prezentarea elementelor de fonduri proprii determinate la nivelul întregii entităţi."
12. După articolul 89 se introduc două noi articole, articolele 891 şi 892, cu următorul cuprins:
" Art. 891. - Prin derogare de la prevederile art. 88 şi art. 89 alin. (1), instituţiile de plată care acordă credite legate de serviciile de plată raportează lunar anexele nr. 4c, 4d şi formularul C01 din Regulamentul (UE) 2021/451, pe baza datelor înscrise în evidenţa contabilă şi a datelor calculate extracontabil, cu aplicarea, în mod corespunzător, a prevederilor art. 89 alin. (3) şi (4). Modul de calcul al expunerilor este prezentat în anexele nr. 4a şi 4b.
Art. 892. - Raportările menţionate la art. 891 se realizează în termen de cel mult 25 de zile de la sfârşitul perioadei pentru care se întocmeşte raportarea, formularul de calcul şi raportare fiind transmis exclusiv în format electronic, prin intermediul Sistemului informatic de raportare directă (RAPDIR), precum şi prin intermediul unui mecanism securizat de transfer de documente în format electronic prin internet, în conformitate cu specificaţiile tehnice comunicate de Banca Naţională a României - Direcţia supraveghere, având ataşată semnătura electronică extinsă bazată pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv şi generată prin intermediul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii, astfel cum este prevăzută în Legea nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau semnătura electronică calificată creată de un dispozitiv de creare a semnăturilor electronice calificat şi care se bazează pe un certificat calificat pentru semnăturile electronice, astfel cum este prevăzută în Regulamentul (UE) nr. 910/2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă şi de abrogare a Directivei nr. 1.999/93/CE, inclusiv a persoanelor care angajează răspunderea instituţiei de plată."
13. Articolul 91 se modifică şi va avea următorul cuprins:
" Art. 91. - Instituţiile de plată transmit Băncii Naţionale a României raportările prevăzute în prezentul capitol exclusiv în format electronic, prin intermediul Sistemului informatic de raportare directă (RAPDIR), precum şi prin intermediul unui mecanism securizat de transfer de documente în format electronic prin internet, în conformitate cu specificaţiile tehnice comunicate de Banca Naţională a României - Direcţia supraveghere, având ataşată semnătura electronică extinsă bazată pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv şi generată prin intermediul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii, astfel cum este prevăzută în Legea nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau semnătura electronică calificată creată de un dispozitiv de creare a semnăturilor electronice calificat şi care se bazează pe un certificat calificat pentru semnăturile electronice, astfel cum este prevăzută în Regulamentul (UE) nr. 910/2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă şi de abrogare a Directivei nr. 1.999/93/CE, inclusiv a persoanelor care angajează răspunderea instituţiei de plată, în termen de cel mult 30 de zile de la sfârşitul perioadei pentru care acestea se întocmesc, dacă nu se prevede altfel."
14. Titlul anexei nr. 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"
INDICATORI
utilizaţi în calculul necesarului de fonduri proprii aferent serviciilor de plată"
15. În cuprinsul anexei nr. 4, titlul secţiunii "Instrucţiuni privind determinarea indicatorilor utilizaţi în calculul necesarului de fonduri proprii ale instituţiilor de plată" se modifică şi va avea următorul cuprins:
"
Instrucţiuni privind determinarea indicatorilor utilizaţi de instituţiile de plată în calculul necesarului de fonduri proprii aferent serviciilor de plată"
16. După anexa nr. 4 se introduc patru noi anexe, anexele nr. 4a-4d, având cuprinsul prevăzut în anexele nr. 1-4 care fac parte integrantă din prezentul regulament.