Poster Şcoala de Vară BNR
 

Şcoala de vară BNR

Forum - dezbatere, Constanţa, septembrie 2011


„Ataşează-te de cei care te pot face mai bun, primeşte pe cei pe care, la rândul tău, îi poţi face mai buni.”
SENECA
 

Sub egida proiectului “Zilele porţilor deschise pentru studenţii economişti”, Banca Naţională a României a organizat, la începutul lunii septembrie 2011, la Constanţa, forumul - dezbatere "Şcoala de vară BNR". Evenimentul a beneficiat de sprijinul Universităţii Ovidius din Constanţa, care a găzduit desfăşurarea lucrărilor. Atât prin conceptul focusat pe stimularea cercetării ştiinţifice şi a activităţilor didactice comune, cât şi prin conţinutul propriu-zis, forumul a reflectat determinarea băncii centrale de a consolida parteneriatul cu mediul academic, în cadrul mai larg al colaborării iniţiate déjà în triada Academia Română - BNR - Universitate.

Pe parcursul unei săptămâni, cadrele didactice participante - reprezentând 12 universităţi partenere din ţară - au avut oportunitatea, împreună cu membrii Consiliului de Administraţie, consilieri şi directori din BNR, să dezbată teme actuale din domeniul economic, financiar şi instituţional, cu relevanţă internă şi internaţională. Convergenţa în noul context european, guvernanţa economică, locul băncii centrale în noul context global, sistemul bancar din România ca pilon al stabilităţii financiare au fost doar câteva dintre temele de actualitate abordate în cadrul forumului. Acestora li s-au adăugat subiecte legate de rolul şi funcţiile BNR: administrarea rezervelor internationale, efectuarea operaţiunilor de piaţă monetară, conducerea politicii monetare, asigurarea stabilităţii financiare.

Şcoala de vară a fost deschisă de Guvernatorul BNR, dl. Mugur Isărescu, printr-o prelegere susţinută în faţa unei audienţe lărgite, formată din reprezentanţi ai comunităţilor locale de afaceri, bancare şi academice, precum şi din jurnalişti. Închiderea Şcolii a fost marcată de o prelegere a Viceguvernatorului BNR, dl. Florin Georgescu.

„Forumul-dezbatere Şcoala de vară BNR reprezintă un pas calitativ, de creştere şi consolidare a parteneriatului cu mediul academic, un forum-dezbatere a unor teme de actualitate - economice, financiare şi instituţionale.”

Mugur Isărescu

Banca Naţională a României se implică activ în sprijinirea educaţiei financiare, în special prin intermediul proiectelor adresate mediului şcolar şi universitar. Nevoia de educaţie economică în România este o realitate, gradul de dezvoltare a unei ţări reflectă inclusiv nivelul de educaţie şi de informare al societăţii respective.