Comunicat de presă


Emisiune numismatică cu tema 140 de ani de la nașterea poetului Tudor Arghezi

03.12.2020

Erată: Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 1000 (în loc de 500) piese.


Pentru rezervarea pieselor numismatice în vederea achiziționării puteți utiliza acest Formular


În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 7 decembrie 2020, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 140 de ani de la nașterea poetului Tudor Arghezi.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

Caracteristici tehnice Monedă
Metal/Valoare nominală Argint/10 lei
Titlu 999‰
Formă rotundă
Diametru 37 mm
Greutate 31,103 g
Cant zimțat
Calitate proof
Avers
Revers

Aversul monedei redă imaginea casei lui Tudor Arghezi (Mărțișor), inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, anul de emisiune „2020”, valoarea nominală „10 LEI” și stema României.

Reversul monedei prezintă portretul și semnătura lui Tudor Arghezi suprapuse peste un fragment de manuscris cu textul unei poezii scrise de acesta.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 500 piese.

Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 400,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare.

Monedele din argint cu tema 140 de ani de la nașterea poetului Tudor Arghezi au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din argint cu tema 140 de ani de la nașterea poetului Tudor Arghezi se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica.