Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din aur dedicată aderării României la Uniunea Europeană

28.12.2006

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 3 ianuarie 2007, o monedă din aur, cu valoarea nominală de 500 lei, dedicată aderării României la Uniunea Europeană.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

  • formă: rotundă;
  • titlu: 999/1000;
  • calitate: proof;
  • greutate: 31,103 grame;
  • diametru: 35 mm;
  • margine: netedă.

Aversul conţine, în centru, stema României, deasupra, inscripţia "ROMANIA", dedesubt, valoarea nominală - 500 LEI, iar la exterior, lângă chenar, cele 12 stele ale Uniunii Europene, dispuse circular.

Reversul prezintă harta Uniunii Europene, care include şi România, în partea central-superioară, cele 12 stele ale Uniunii Europene, o stea fiind amplasată în interiorul graniţelor României, iar la exterior, lângă chenar, inscripţia circulară "UNIUNEA EUROPEANA / ADERAREA ROMANIEI / 1 IANUARIE 2007".

Fiecare monedă din aur, ambalată în capsulă de metacrilat transparent, va fi însoţită de un certificat de autenticitate, redactat în limba română şi limba engleză, semnat de Guvernatorul Băncii Naţionale a României şi Casierul central, precum şi de o broşură de prezentare a acestei emisiuni numismatice.

Tirajul emisiunii este de 250 exemplare. Preţul de vânzare, exclusiv TVA, este de 2.420 lei şi nu include preţul cutiei de prezentare.

Monedele din aur, dedicate aderării României la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Grafica monedelor din aur este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur din emisiunea dedicată aderării României la Uniunea Europeană, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.