Comunicat de presă


Poziţia comună a Guvernului României, BNR şi FMI cu privire la stadiul discuţiilor asupra Acordului Stand-by

18.03.2005

Autoritatile romane si expertii FMI continua colaborarea stransa pentru a elabora un cadru stabil de politica macroeconomica in aceasta perioada deosebit de importanta inaintea integrarii in Uniunea Europeana. O echipa a Ministerului Finantelor Publice a fost invitata la Washington in a doua jumatate a lunii aprilie, cu ocazia reuniunilor de primavara organizate de FMI si Banca Mondiala, pentru a continua discutiile privind cea de a doua si a treia analiza in cadrul acordului stand-by cu FMI. Aceste analize au fost amanate anul trecut din cauza alegerilor. Speram ca aceste discutii sa se finalizeze pana la mijlocul anului 2005, cand impactul reformelor fiscale introduse recent si planurile de liberalizare a contului de capital vor putea fi evaluate intr-un mod adecvat.

Pe baza discutiilor dintre guvern si expertii FMI, s-a cazut de acord in linii mari asupra urmatoarelor aspecte:

  1. Este necesara o politica fiscal-bugetara prudenta pana la aderarea in UE, pentru a tempera semnalele de supraincalzire a economiei, pentru a modera presiunile generate de aprecierea monedei si a limita derapajul accentuat al deficitului de cont curent, inregistrat in ultimii doi ani.
  2. Este necesara consolidarea veniturilor bugetare, pentru a face fata angajamentelor mari pe partea de cheltuieli, cu care Romania se va confrunta in mod inevitabil in urmatorii 2-4 ani, datorita restructurarii economice si integrarii europene.

Guvernul si expertii Fondului cred ca este importanta elaborarea unui pachet de masuri fiscal-bugetare care vor consolida permanent veniturile si care se va axa mai putin pe diminuarea cheltuielilor, cu atat mai mult cu cat aceasta din urma nu este nici fezabila si nici dezirabila.

Autoritatile romane urmaresc:

  • plasarea bugetului pe un trend sustenabil pe termen mediu;
  • reducerea in continuare a contributiilor la asigurarile sociale, care sunt mentinute la un nivel foarte ridicat (un stimulent major pentru firme de a ramane in economia gri);
  • acoperirea costurilor privind recalcularea pensiilor si onorarea angajamentelor privind lucrarile de infrastructura in urmatorii ani.

Guvernul va continua sa evalueze impactul recentelor diminuari de impozite, inainte de a decide cu privire la oportunitatea si natura unor noi reforme fiscale, care sa permita atingerea obiectivelor de mai sus.

Autoritatile romane si expertii FMI sunt preocupati de ritmul recentei aprecieri a monedei nationale si de efectul acestuia asupra competitivitatii exporturilor. De asemenea, cele doua parti monitorizeaza indeaproape evolutia contului curent si de capital in vederea evaluarii politicilor bugetare si monetare corespunzatoare perioadei de tranzitie. Astfel de presiuni generate de aprecierea monedei s-au manifestat si in alte tari aflate pe drumul integrarii europene, fiind necesara o analiza atenta pentru a pastra echilibrul intre impactul favorabil asupra veniturilor reale si inflatiei, pe de o parte, si implicatiile asupra competitivitatii economiei si stabilitatii financiare, pe de alta parte.

De asemenea, discutiile au in vedere accelerarea reformelor structurale, masurile pentru imbunatatirea guvernantei si a mediului de afaceri, incurajarea investitiilor productive si imbunatatirea nivelului de trai.