Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 22 din 31.oct.2019
Monitorul Oficial, Partea I 908 11.noi.2019
Intrare în vigoare la 11.noi.2019
Circulara nr. 22/2019 privind lansarea în circuitul numismatic a unei monede din argint cu tema 70 de ani de la stabilirea relaţiilor politico-diplomatice între România şi Republica Populară Chineză

Art. 1. - În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 8 noiembrie 2019, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 70 de ani de la stabilirea relaţiilor politico-diplomatice între România şi Republica Populară Chineză.
   Art. 2. - Caracteristicile monedei sunt următoarele:
   
Valoare nominală 10 lei
Metal argint
Titlu 999‰
Formă rotundă
Diametru 37 mm
Greutate 31,103 g
Calitate proof
Cant zimţat

    Aversul monedei prezintă imaginea Castelului Bran, edificiu istoric simbolic pentru România, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "10 LEI", anul de emisiune "2019" şi stema României.
    Reversul monedei redă o parte din Marele Zid Chinezesc, construcţie istorică simbolică pentru Republica Populară Chineză, inscripţia circulară "STABILIREA RELATIILOR POLITICO-DIPLOMATICE INTRE ROMANIA SI REPUBLICA POPULARA CHINEZA" şi anul stabilirii relaţiilor dintre cele două ţări "1949".
   Art. 3. - Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de certificate de autenticitate pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central, redactate în limbile română, engleză şi franceză.
   Art. 4. - Monedele din argint cu tema 70 de ani de la stabilirea relaţiilor politico-diplomatice între România şi Republica Populară Chineză au putere circulatorie pe teritoriul României.
   Art. 5. - Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
   
Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isărescu

    Bucureşti, 31 octombrie 2019.
    Nr. 22.