Comunicat de presă


Emisiune numismatică - set de trei monede din argint dedicate mânăstirilor Cozia, Voroneţ şi Brâncoveanu

20.10.2008

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 20 octombrie 2008, un set de trei monede din argint dedicate mănăstirilor Cozia, Voroneţ şi Brâncoveanu.

Caracteristicile monedelor din argint sunt următoarele:

 • valoare nominală: 10 lei
 • material: argint 999/1000;
 • greutate: 31,103 grame;
 • formă: rotundă;
 • diametru: 37 mm;
 • calitate: proof;
 • margine: zimţată;
 • I. Moneda din argint, cu valoare nominală de 10 Lei, dedicată Mănăstirii Cozia

  Aversul prezintă, în stâga, portretul domnitorului Mircea cel Bătrân, reprezentat ca în tabloul votiv din biserica Mănăstirii Cozia şi inscripţia "MIRCEA CEL BATRAN"; în dreapta, de sus în jos, inscripţia "ROMANIA", anul de emisiune 2008, stema României şi valoarea nominală - 10 LEI.

  Reversul prezintă, în centru, biserica Mănăstirii Cozia; la partea superioară, de la stânga la dreapta, paraclisul de nord, bolniţa şi paraclisul de sud ale mănăstirii; sus şi jos, inscripţiile "MANASTIREA COZIA" şi "MONUMENTE DE ARTA MEDIEVALA CRESTINA".

  II. Moneda din argint, cu valoare nominală de 10 Lei, dedicată Mănăstirii Voroneţ

  Aversul prezintă în stânga, portretul domnitorului Ştefan cel Mare, reprezentat ca în tabloul votiv din biserica Mănăstirii Voroneţ şi inscripţia "STEFAN CEL MARE"; în dreapta, de sus în jos, inscripţia "ROMANIA", anul de emisiune 2008, stema României şi valoarea nominală - 10 LEI.

  Reversul prezintă, în stânga, biserica, iar în dreapta, turnul clopotniţă şi crucea de piatră ale Mănăstirii Voroneţ; sus şi jos, inscripţiile "MANASTIREA VORONET" şi "MONUMENTE DE ARTA MEDIEVALA CRESTINA".

  III. Moneda din argint, cu valoare nominală de 10 Lei, dedicată Mănăstirii Brâncoveanu

  Aversul prezintă, în stânga, portretul domnitorului Constantin Brâncoveanu, reprezentat ca în mozaicul de la capătul monumentului funerar al domnitorului, aflat în incinta Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus şi inscripţia "CONSTANTIN BRANCOVEANU"; în dreapta, de sus în jos, inscripţia "ROMANIA", anul de emisiune 2008, stema României şi valoarea nominală - 10 LEI.

  Reversul prezintă, în stânga, biserica, la partea superioară, arhondaricul, iar în dreapta, turnul clopotniţă ale Mănăstirii Brâncoveanu; sus şi jos, inscripţiile "MONUMENTE DE ARTA MEDIEVALA CRESTINA" şi "MANASTIREA BRANCOVEANU SAMBATA DE SUS".

  Seturile de monede din argint, din emisiunea dedicată mănăstirilor Cozia, Voroneţ şi Brâncoveanu, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile Guvernatorului Băncii Naţionale a României şi Casierului central.

  Monedele din argint ce formează seturile vor fi prezentate în cutii adecvate pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR.

  Tirajul emisiunii este de 500 de seturi.

  Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a seturilor de monede din argint, din emisiunea dedicată mănăstirilor Cozia, Voroneţ şi Brâncoveanu, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.