Comunicat de presă


Emisiune numismatică cu tema 20 de ani de la aderarea României la NATO

29.04.2024

Pentru rezervarea monedei din argint în vederea achiziționării puteți utiliza acest Formular, începând cu 29 aprilie 2024, ora 14:00, în limita stocului destinat rezervărilor online

Pentru rezervarea monedei din tombac cuprat în vederea achiziționării puteți utiliza acest Formular, începând cu 29 aprilie 2024, ora 14:00, în limita stocului destinat rezervărilor online

În cazul în care stocul de monede numismatice destinat rezervărilor online se epuizează, vă informăm că există și posibilitatea achiziționării direct de la ghișeele sucursalelor regionale ale BNR, fără a fi necesară o rezervare în acest sens, începând cu data lansării emisiunii respective.


Începând cu data de 29 aprilie 2024, Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic o monedă din argint și o monedă din tombac cuprat cu tema 20 de ani de la aderarea României la NATO.

Caracteristicile monedelor sunt următoarele:

Metal Argint Tombac cuprat
Valoare nominală 10 lei 1 leu
Titlu 999‰ -
Formă rotundă rotundă
Diametru 37 mm 37 mm
Greutate 31,103 g 23,5 g
Cant zimțat zimțat
Calitate proof proof
Avers
Revers

Aversul monedei din argint prezintă Palatul Parlamentului, locul unde s-a ratificat tratatul de aderare a României la NATO, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2024”

Aversul monedei din tombac cuprat prezintă Palatul Parlamentului, locul unde s-a ratificat tratatul de aderare a României la NATO, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „1 LEU”, stema României și anul de emisiune „2024”.

Reversul comun al monedelor din argint și tombac cuprat redă sigla NATO, inscripțiile „ADERAREA ROMANIEI LA NATO” și „2004”, anul aderării României la NATO.

Monedele din argint și monedele din tombac cuprat sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoţite de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese, iar pentru moneda din tombac cuprat este de 5.000 piese.

Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 470,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv certificatul de autenticitate, iar pentru moneda din tombac cuprat este de 170,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv certificatul de autenticitate.

Monedele din argint și monedele din tombac cuprat cu tema 20 de ani de la aderarea României la NATO au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica.